La Branesti, ca si la Agnita, obiceiul se bucura de interes si e revitalizat, extinzându-se prin intermediul scolii la toate categoriile de vârsta. Liceenii ca si scolarii mai mici poarta masti colorate, cât mai fioroase, peruci si fuste, rochii de mirese, iar din alaiul nuptial nu lipseste nici popa, nici bradul.
Cucilor din Branesti li se alatura la Festivalul Cucilor si invitati din alte zone ale României, unde exista obiceiuri asemanatoare, ce se desfasoara în diferite momente ale anului.
Din Cavnic –Maramures – Brondosii desfasoara un dans ritualic în ritm de zongora si doba. Aici, purtatorii de masti ies pe ulitele satelor în perioada Craciunului, iar rolul lor este asemanator cu al cucilor: purificator, protector, pentru alungarea spiritelor rele . Acelasi rol îl au si Mascatii din Paunesti-Vrancea însa acolo obiceiul este practicat de Sfântul Vasile, în prima zi a anului. Barbatii poarta talangi imense, ce alunga spiritele rele din hotarul satului, menind, totodata, prosperitate si fertilitate, un rod cât mai bogat în anul urmator, prin grandoarea mastilor împodobite cu beteala si globuri.
Nu lipsesc nici Cucii din Lipnita Constanta, întregind alaiul. Cucii poarta bete, bastoane si ghioage, care au înlocuit pamatuful de odinioara: o nuia lunga în vârful careia se lega cu un streang o opinca. Aceasta era înmuiata în noroi, spre spaima celor care erau “atinsi” si a fetelor, ale caror case erau însemnate. Se spune ca la Branesti vin în aceasta zi persoane care stiu ca e bine sa nu treaca în postul Pastelui fara a fi lovite ritual de nuiaua cu opinca si toata lumea scapa de rele asigurându-?i in acest fel sanatatea ?i bunastarea pentru urmatorul anotimp.
Cucilor din Branesti li se alatura si anul acesta invitati ce practica obiceiuri asemanatoare, cu mascati, ce se desfasoara în diferite momente ale anului. Din Cavnic –Maramures – Brondosii desfasoara un dans ritualic în ritm de zongora si doba. Aici, purtatorii de masti ies pe ulitele satelor în perioada Craciunului, iar rolul lor este asemanator cu al cucilor: purificator, protector, pentru alungarea spiritelor rele .
Acelasi rol îl au si Mascatii din Paunesti-Vrancea, dar acolo obiceiul este practicat de Sfântul Vasile, în prima zi a anului. Barbatii poarta talangi imense, ce alunga spiritele rele din hotarul satului, menind, totodata, prosperitate si fertilitate, un rod cât mai bogat în anul urmator, prin grandoarea mastilor împodobite cu beteala si globuri.
Grupuri de kukeri din Bulgaria, din Kalipetrovo, Yambol si Pernik, prezenti duminica si la Muzeul satului din Bucuresti iau parte la parada de anul acesta . Li se alatura „Unchesii” din Paunesti (Vrancea), „Brondosii” din Cavnic (Maramures) si Grupul de Mascati din Lipnita (Constanta).Nu vor lipsi nici reprezentantii Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau”%