Participanti la „Festivalul Cucilor”-partea 2-a

La Branesti, ca si la Agnita, obiceiul se bucura de interes si e revitalizat, extinzându-se prin intermediul scolii la toate categoriile de vârsta. Liceenii ca si scolarii mai mici poarta masti colorate, cât mai fioroase, peruci si fuste, rochii de mirese, iar din alaiul nuptial nu lipseste nici popa, nici bradul.

Cucilor din Branesti li se alatura la Festivalul Cucilor si invitati din alte zone ale României, unde exista obiceiuri asemanatoare, ce se desfasoara în diferite momente ale anului.

Din Cavnic –Maramures – Brondosii desfasoara un dans ritualic în ritm de zongora si doba. Aici, purtatorii de masti ies pe ulitele satelor în perioada Craciunului, iar rolul lor este asemanator cu al cucilor: purificator, protector, pentru alungarea spiritelor rele . Acelasi rol îl au si Mascatii din Paunesti-Vrancea însa acolo obiceiul este practicat de Sfântul Vasile, în prima zi a anului. Barbatii poarta talangi imense, ce alunga spiritele rele din hotarul satului, menind, totodata, prosperitate si fertilitate, un rod cât mai bogat în anul urmator, prin grandoarea mastilor împodobite cu beteala si globuri.

Nu lipsesc nici Cucii din Lipnita Constanta, întregind alaiul. Cucii poarta bete, bastoane si ghioage, care au înlocuit pamatuful de odinioara: o nuia lunga în vârful careia se lega cu un streang o opinca. Aceasta era înmuiata în noroi, spre spaima celor care erau “atinsi” si a fetelor, ale caror case erau însemnate. Se spune ca la Branesti vin în aceasta zi persoane care stiu ca e bine sa nu treaca în postul Pastelui fara a fi lovite ritual de nuiaua cu opinca si toata lumea scapa de rele asigurându-?i in acest fel sanatatea ?i bunastarea pentru urmatorul anotimp.

Cucilor din Branesti li se alatura si anul acesta invitati ce practica obiceiuri asemanatoare, cu mascati, ce se desfasoara în diferite momente ale anului. Din Cavnic –Maramures – Brondosii desfasoara un dans ritualic în ritm de zongora si doba. Aici, purtatorii de masti ies pe ulitele satelor în perioada Craciunului, iar rolul lor este asemanator cu al cucilor: purificator, protector, pentru alungarea spiritelor rele .

Acelasi rol îl au si Mascatii din Paunesti-Vrancea, dar acolo obiceiul este practicat de Sfântul Vasile, în prima zi a anului. Barbatii poarta talangi imense, ce alunga spiritele rele din hotarul satului, menind, totodata, prosperitate si fertilitate, un rod cât mai bogat în anul urmator, prin grandoarea mastilor împodobite cu beteala si globuri.
Grupuri de kukeri din Bulgaria, din Kalipetrovo, Yambol si Pernik, prezenti duminica si la Muzeul satului din Bucuresti iau parte la parada de anul acesta . Li se alatura „Unchesii” din Paunesti (Vrancea), „Brondosii” din Cavnic (Maramures) si Grupul de Mascati din Lipnita (Constanta).Nu vor lipsi nici reprezentantii Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau”%


Illuminati, un Maestru nascut in Cavnic -partea 2

Un Illuminati nascut in Cavnic: Ignaz Edler von Born (1742-1791)
Alias: Furius Camillus

In epoca se povestea, ca von Born este prototipul din spatele caracterului lui Sarastro in opera masonica a lui Mozart- „Fluierul Fermecat”. Franz Joseph von Beck, preot iezuit a scris:” Sarastro , inalt preot a lui Isis si Osiris este monumentul pe care il ridica Mozart unui om pe care l-a admirat foarte mult.”
De asemenea masonii Charles H.Johnson si Richard Wright au reiterat:” von Born… l-a inspirat pe Mozart sa compuna scena initierii din opera Fluierul Fermecat, una dintre cele mai frumoase opere din toate timpurile.”
Metodele de extragere ale minereului inventate de von Born i-au adus securitate financiara si l-au facut cavaler.In data de 24 aprilie loja a tinut o celebrare in care von Born a fost investit cavaler al domeniului.Prezent la adunare au fost Mozart si tatal sau. Acolo s-a cantat pentru prima data „cantata Die Maurerfreude” de W.A. Mozart.
Nu este publica data cand s-a alaturat Illuminati , dar este convenita ca acceptabila data de 1781.In orice caz von Born e excelat in Illuminati-ism ca si in masonerie, stiinta si literatura.
Aliasul lui von Born, Furius Camillus, face trimitere la Marcus Furius Camillus ( 446-365 BC), una dintre peronalitatile remarcabile ale primei Republici Romane.( Conform lui Plutarh, Camillus a fost tot timpul in cele mai inalte functii de comanda, si este considerat al 2-lea fondator al Romei) Acest alias (nume de lupta) merita considerat, avand in vedere ca numele de cod Illuminati pentru Viena era Roma. Sarcina lui von Born in Viena, asa cum aliasu-ul o sugereaza este comparabila cu a celuilalt „al 2-lea fondator” si anume sa reinstituie noua republica a „Romei” in societatea Illuminati din Viena.
Cand prigoana impotriva Illuminati a inceput, liderul german Weishaupt fugind de autoritati a plecat la Viena unde s-a intalnit cu von Born si poetul Johan Baptist Edler von Alxinger(1755-1797). Mai mult von Born si-a exprimat public suportul pentur Illuminati, demisionand din Academia Bavareza de Stiinta din Munchen. Ca o picanterie , von Born era un talentat scriitor si pamfletar. Si-a trimis demisia catre cancelarul Bavariei baronul von Kreittmayr sub forma de satira si a fost publicata in revista ” Spectatorul German”.
Bustul_lui_Ignatiu_von_Born


Grupul Spinelli reia aşa-zisa “Constituţie Europeană”

Grupul Spinelli reia demersurile pentru un nou tratat UE şi pentru “Constituţia UE”. Principalele propuneri:

  1. UE este definită ca o federație de state membre;
  2. Țările UE sunt obligate să respecte “valorile UE”;
  3. Comisia Europeană devine guvernul UE, în timp ce Consiliul, din care fac parte [guvernele din] țările membre, devine o a doua cameră a Parlamentului. Comisia este responsabilă [răspunde] în faţa ambelor camere (Parlamentul European și Consiliul);
  4. Consiliul și Parlamentul obțin dreptul de inițiativă legislativă limitată;
  5. Președinția prin rotație este abolită. Numărul de comisari este redus, Președintele Comisiei decide nominalizările comisarilor;
  6. Unii europarlamentari sunt aleși în circumscripții electorale pan-europene, pe baza unor liste transnaționale;
  7. Zona euro primeşte un buget separat;
  8. O nouă categorie este creată, cea de “stat membru asociat”;
  9. Puterile BCE sunt îmbunătățite. Mutualizarea datoriei devine posibilă, pe baza de disciplină bugetară strictă;
  10. Nu mai este necesară unanimitatea pentru schimbarea tratatului.

Illuminati, un Maestru nascut in Cavnic -partea 1

Un Illuminati nascut in Cavnic: Ignaz Edler von Born (1742-1791)
Alias: Furius Camillus

Ignaz von Born a fost un metalurg, mineralog si expert in minierit, inventand un proces de amalgamare pentru extragerea aurului si argintului. von Born a fost membru in peste o duzina de societati stiitifice europene. Conform studiilor lui Heather Morrison, von Born a facut parte din: Societatatea Regala din Londra, academiile din Rusia, Toulouse, Danzig, Academiei Regale de Stiinte din Torino, Academiei de Stiinte din Gottingen, Uppsala, Lund, Burghausen si Siena.
Nascut intr-o familie din Cavnic, Transilvania a fost educat de Iezuiti la Viena. Dupa 16 luni sub patronajul lor a fugit la Praga unde a urmat studii de drept mai intai apoi s-a intors spre mineralogie, fizica si minerit. Din 1769-1770 a calatorit prin Europa , in special Germania, Olanda, Franta studiind si invatand in districtele miniere. Inainte sa implineasca 30 de ani a suferit un accident serios fiind otravit de fumul toxic intr-un put de mina. Dupa toate probabilitatile acest incident l-a lasat infirm pentru tot restul vietii.
In 1776 a fost ales de Imparateasa Maria Theresa sa largeasca si sa remodeleze colectia de istorie naturala a Muzeului Imperial de la Viena.In 1779 von Born a fost numit „Wirklicher Hofrat” -Consilier Regal- la administratia minelor si monetaria curtii Austriece.
In 1770 a intrat in masonerie in loja „Zu den drei gekrönten Säulen” din Praga. In timpul sederii in Viena, von Born a fost propus pentru initere in loja masonica „Zur wahren Eintracht”- Pentru adevarata armonie – de catre printul si maestrul mason Angelo Soliman.In 19 noiembrie 1781 von Born a trecut de la rangul doi fiind ridicat la rangul 3. Doi ani mai tarziu in data de 9 martie 1782 a fost ales Maestru al lojei masonice cu o larga majoritate.
Loja masonica „Zur wahren Eintracht” – Pentru adevarata armonie – a publicat o lucrare de succes : ” Jurnal Masonic : Un manuscris tiparit pentru Frati si Maestrii ai ordinului” Din 1784 pana in 1786 jurnalul a aparut in 12 volume, fiecare din ele consemnand un sfert de an de activitate masonica si noutati asociate din lumea larga. In primul volum din 1784 a aparut si un lung eseu scris de von Born :”Peste misterele egiptenilor”. Privit mai mult ca un tratat, cu un ton scolastic, bazat pe citarea si studiul maestrilor antici. Conform analizei detaliate a lui Peter Branscombe eseul este impartit in 3 sectiuni. Prima sectiune este despre mitul lui Osiris, a doua despre organizarea, indatoririle si cunostintele preotilor egiptieni, iar a treia despre similaritati intre invataturile,ritualurile,asezamintele vechilor egiptieni si masoni.


Participanti la „Festivalul Cucilor”-partea 1

br3

Sarbătorilor cu dată fixă li se adaugă și acelea cu dată mobilă . iar anul
acesta , inainte de 24 februarie, ziua de Dragobete ( când se spune că
păsările de pădure îşi fac cuiburi iar tinerii “ochi dulci”, sărbătoarea
fiind numită şi Cap de primăvară) iată că, luni, 23 februarie în prima zi
de după Lăsatul de sec,la Brănești-Ilfov ,e Ziua Cucilor.

Tinerii, îmbrăcaţi în straie femeieşti, alungă iarna, spre a face loc
primăverii şi, ocolind satul cu măşti şi clopote numeroase, izgonesc tot
răul din comunitate, pentru a înlătura, în acest fel, dezordinea şi a
instaura liniştea ce precede sărbătoarea Învierii Domnului (postul), ce
trebuie parcursă cu rost și cu rânduială. Balcanică (unii cercetători spun
că ar fi de origine tracică, precreştină), sărbătoarea are manifestări
sincretice și a fost prelungită în comunitățile crestine , ortodoxe sau
catolice, iar legendele locale o leagă și de momente dramatice din trecut.
In jurul Agnitei,în comunitățile săsești se vorbeste despre un asediu și
mascații se numesc lole( die Urzeln).La Brăneşti-Ilfov , după războaiele
ruso-turce, s-a constituit o importantă comunitate bulgărească iar obiceiul
“kukerilor” s-a instaurat şi aici, preluând numele de “cuci”. De altfel,
cucul, ca şi ursul care, în această perioadă iese din bârlog, aunuţă venirea
primăverii.

În lunea curată (prima zi din Postul Mare), femeile curăţă cu grijă blidele
de mâncarea de dulce, le opăresc şi, în unele cazuri, chiar le înlocuiesc cu
vase speciale pentru perioada de post. “Pentru a-i dezvăţa pe copii să
mănânce de dulce, prin sat umblau în această zi mascaţi cu coarne de cerb
care-i băteau uşor pe copii. Umblau prin sat kukeri, (kukuri, kukove, cucii
– cum spun românii – alte nume, arapi, geamalari, starţi, maskari, barbuţi,
drakusi), mai ales în estul Bulgariei. Participau tineri şi bărbaţi
costumaţi. Dis-de-dimineaţă kukerii aţineau calea celor din sat, cărora le
cereau plată spre a-i lăsa să treacă”…continuare